Rimmeruv Svet

Vítejte na stránkách plný zázraků, poznání a.... zázraků! Vítejte v Rimmerově Světě!

středa, března 30, 2005

Finove, pochody a Modra Divize na Bile Hore

Tak mame po Velikonocich. Svatky, ktere mne osobne az tak moc nerikaji. Jelikoz na pomlazku jsem sel naposledy asi pred deseti lety a vajicka, navic obarvena, me take dvakrat nelakaji. Mozna je skoda, ze se tento zvyk drzi uz jen na vesnicich, zatimco lide panelakovych poli tento krasny zvyk vypousteji.
Naplanoval jsem si na svatky jine programy. Celkove nudnou a nepovedenou navstevu u rodicu pritelkyne jsem si vylepsil navstevou fotbaloveho zapasu CR - Finsko na teplickem stadionu. Bohuzel jsem timto byl pripraven o komentar Vaska Tittelbacha, ale s radosti jsem tuto ztratu zariskoval.
Prekvapilo me kolik lidi se na tento zapas dostavilo. Jelikoz teplicky stadion, pravdepodobne jenom na reprezentacni zapasy, disponuje distribuci listku stylem "kdo driv prijde, lepe sedi" nebylo zcela lehke najit tri sedacky vedle sebe. Reknu popravde, jiz jsem nedoufal, ovsem stesti se na me zase jednou usmalo, takze jsme celkem dobra mista ulovili. Horsi to meli nekteri lide, dokonce stali!! Na stadionu se tisnilo 16200 divaku, coz je mimochodem asi tak trikrat vice nez je prumerna navsteva na Sparte.
Zapas to byl velmi napinavy. Finove prekvapili. Zahy si nechali dat gol a do polocasu prohravali dva k nule. Prestoze kazdy fanousek cekal, ze bude nasledovat ceska salva, nestalo se tak... Vyrovnani na 3:3 bylo studenou sprchou po finske saune... Zatrnulo v nas.
Cely druhy polocas byla finska branka primo pred myma ocima. A cely druhy polocas jsme meli s kamaradem moznost sledovat vykon Vratislava Lokvence... A cely druhy polocas jsme na nej nadavali...Veta typu "My hrajeme na jednoho utocnika, a to je Lokvenc, takze vlastne hrajeme bez utoku" je jen mala ukazka nasi nespokojenosti s utocnikem Bochumi.
Nakonec jsme vyhrali 4:3, rozhodujici gol dal Vrata Lokvenc....Vsem nam sklaplo a jak jsem se pozdeji dozvedel od znamych, jenz zapas sledovali na NOVE, tak nejen nam... Mam ale furt dojem, ze pomer zkazenych hlavickovych souboju a vubec celkovy dojem ze hry a jeden gol, byt rozhodujici, je silne v neprospech Lokvence.
Finove cely prvni polocas vylozene sli po Milanu Barosovi... Hadali jsme s kamaradem, zda si dansky rozhodci nenechal karty v nejake kodanske restauraci, nebot vsechny sporne momenty /vcetne hromadneho postrkovani v prvnim polocase/ nechal bez odezvy. Nakonec se ukazalo, ze je prece jen ma....
Kdyz uz jsem u toho Milana Barose. Nemohl jsem si nevsimnout, ze pomerne vysoke procento navstevniku teplickeho stadionu Na Stinadlech tvorily mlade divky a slecny, velmi sexy oblecene... Sedel jsem primo u schodu, takze me nemohlo uniknout jejich bezcilne brouzdani po stadionu prakticky cely druhy polocas... Premyslel jsem co je k tomu vede. Napadlo me, ze jako jsou lide schopni jet 300 km za Samerem Issou ci z dob meho mladi celou noc nocovat pred prazskou Sportovni halou /dnes T-Mobile Arena/ kvuli tomu aby byli v prvni rade na koncertu Kelly Family, tak tyhle slecny jezdi na repre aby videli Barose, Rosickeho a dalsi ceske borce. Utvrzelo me v tom i puvodni predstavovani hracu - u kazdeho potlesk, nekdy vetsi nekdy mensi, jen u jmena Baros ci Rosicky do potlesku i divci vykriky jako kdyby za +Cesko nastoupil Paul McCartney ci primo cela sestava Beatles.

Nevim jestli to je moje specifikum, ale za svuj zivot jsem zazil nekolik tvz. Dalkovych Truc pochodu. Ve zkratce vysvetlim o co jde...To se clovek s nekym pohada, vetsinou je ta osoba opacneho pohlavi, a pak na znameni vzdoru odejde. Dulezitou roli v tomto hraje fakt, ze ten konflikt se neudeje doma nebo v Praze /to by taky nebyl dalkovy pochod, ze? Stacilo by dojit na prvni stanici metra a to je o nicem/, ale vetsinou nekde na venkove. Za svuj zivot jsem zazil tri takove pochody trucu....
Prvni z nich, a vlastne vubec nejvetsi, se stal nekdy v unoru 1999.... Priblizim atmosferu. Pul druhe v noci, zima, napadlo asi metr snehu, snehova kalamita vsude kam se podivas. V tuto chvili jsem vyrazil ze Stodu u Plzne /cca. 20 km jizne od zapadoceske metropole/ s cilem dorazit do Prahy. Blahovy to sen... Autobusy samozrejme nejezdili, vlak taky ne, jen ja jsem mel touhu uz byt doma, v Praze. V teto zime a slote,blaznive stopujici vse co se da, jsem usel asi pet az osm kilometru....Nakonec me zastavil jeden transit, s duchodci, dodneska si myslim, ze se jednalo o nejakou kapelu, protoze meli hudebni nastroje... Vzali me az do Plzne. Plzen jsem tenkrat castecne znal, mam ten dojem, ze i dneska bych se orientoval. Vysadili me na hlavnim plzenskem namesti, obdarovali me jablkem /musel jsem vypadat asi hodne zoufale/ a jeli dal. Odhodlal jsem se jit na nadrazi, ovsem hodinu cekat na prvni vlak, to se mi nechtelo. Nasledovala cesta pesky na prazskou vypadovku a dalsi stopovani. Uz zacinalo byt pekna kosa a mne ubyvaly sily... nicmene se na me usmalo stesti i podruhe, zastavil me jeden hodny pan, pry jede az do Prahy, jeho synovi se narodilo dite a on pro nej jede na nadrazi, protoze je na vojne nekde buhvikde... Nepamatuju si co jsme si tenkrat povidali ani jako dlouho jsme jeli. Nechali jsme auto na Zlicine /nebo v Novych Butovicich, ted presne nevim, ale na tehdejsi konecne metra B/ a vydali se metrem do centra. On na nadrazi, ja domu... Domu jsem dorazil okolo sedme a lehnul. Dojel jsem, to pro me melo nejvetsi cenu. Byl jsem doma, sam, v klidu.
Druhy truc pochod byl mensi, ale take nocni. Tentokrat cely usek pesky. Ani nevim kdy to bylo, jeden pozdim, rok 2001...??? Mozna. Smer pochodu tentokrat Jenec u Prahy - Praha. CCa. 7 km, v pohodicce. Dorazil jsem na Bilou Horu, na konecnou nocni tramvaje a pripadal si jak posledni Moravan. Predstavoval jsem si okolo sebe utikajici ceske vojaky a ze zapadu se zenouci bavorskou pechotu ci Spanelske posily katolicke ligy. A tamhle, tamhle nekde je Anhalt mladsi, general a velitel ceskeho vojska. Oni prohrali, ja jsem na Bilou Horu dorazil a zvitezil - ze me cekala nocni cesta tramvaji pres celou Prahu je vec jina.

Musite uznat mili pratele, ze pondelni odpoledni pruzkum okoli Teplic a cesta na teplicke nadrazi v delce cca. 6 km je jen slabym odvarkem mych davnych truc pochodu. Asi starnu a zmoudrel jsem. Clovek si vzdycky pri tehlech akcich vzpomene na vypraveni o spanelske Modre DIvizi, jenz za druhe svetove valky bojovala v Rusku po boku Nemcu a utikala z ruskeho obkliceni.... ja jsem take vzdy utikal z obkliceni neceho, pokazde neceho jineho.

Mejte fajn den!

2 Comments:

  • At 11:02 dop., Anonymous Anonymní said…

    Jedna menší poznámečka k těm pochodům, aby jsi nebyl ochuzen o pravidelný Maccrosův komentář - truc pochod z Nedvědice do Brna, bez koruny, s deseti cigaretama a baťohem na zádech - stopování bezpředmětný - start - 23:30 hod., cíl 6:45, počet ujitých km - 39, počet vykouřených cigaret - 10, počet uchozených nohou - 2, počet nasraných Maccrosů - 1.

     
  • At 2:32 odp., Blogger Arnold J. Rimmer said…

    Musim rict,ze Maccros je pasak... 39 km by byla moje smrt... Moje rada na zaver "Hadejte se jen v mistech, kde je nocni hromadna doprava" :-)

     

Okomentovat

<< Home