Rimmeruv Svet

Vítejte na stránkách plný zázraků, poznání a.... zázraků! Vítejte v Rimmerově Světě!

středa, června 11, 2008

Jsem fotbalový fanoušek a nemám rád EURO!!

Celý fotbalový svět se v tuto chvíli utápí v euforii nad právě probíhajícím Mistrovství Evropy ve fotbale…A přesto se najdou fotbaloví fanouškové, kteří se už modlí, aby celý ten blázinec skončil a oni se mohli v klidu vrátit ke svému fandění na prvoligových stadionech.

Jistě, kvalita zápasů je nedoměřitelná…Hezkých fotbalových momentů je v jednom zápase EURA často více než za celé jedno prvoligové kolo. Člověk se může opájen nádhernými přihrávkami, skvělými narážečkami, střelami z dálky, kličkami a nápaditým řešením fotbalových situací. Přesto všechno je zde jeden faktor, který mne osobně celé EURO skoro až znechucuje – ten faktor nese název: fanouškové….

Když mluvím o fanoušcích nemyslím tím ty desítky, stovky a tisíce lidí, kteří se vypraví přímo do Švýcarska či Rakouska. Naopak, těch si člověk tak nějak dokáže i vážit, že svůj čas, peníze a trpělivost dokáží vložit do takového podniku, jako je cesta za povzbuzováním svého týmu…Mluvím o fanoušcích, kteří zůstávají zde v republice.

Mluvím o těch davem, které jsou schopné vyrazit do ulic, pomalovat si obličej barvičkami české vlajky a donekonečna vyřvávat „Kdo neskáče není Čech“. Mluvím o těch lidech, kteří za celý rok ani nevědí, že nějaký fotbal existuje.

Nemám rád tu potřebu každého „mouly“ se v součastné době vyjádřit se k fotbalu. Nemám rád tu nucenost se kterou každý chlap musí vidět každý zápas českého týmu, aniž by dokázal odpovědět na otázku „Jmenujte všech 16 týmů první Gambrinus Lize v sezoně 2007-2008“. Nemám rád tu masovost, která je ve větší míře podporována i medii.

Ptám se – „Kde se berou ty desítky, stovky a tisíce lidí, kteří tak najednou fandí fotbalu, když stadiony Gambrinus ligy zejí prázdnotou?“ Je to opravdu jen kvůli tomu, že ligový fotbal je nudný, nebo v těch lidech je zakořeněný pocit „celý rok jsme té národní hrdosti moc nedali, tak aspoň u EURA se musíme projevit“?

Ani nemusím moc přemýšlet abych slyšel odpovědi - na stadionu není bezpečno, ligový fotbal je nudný, nemám na to pravidelně čas…všechno jsou to jen hloupé výmluvy. Zvláště výmluva o bezpečnosti je přímo trapná – na stadionu se mi v životě nic nestalo a to chodím už pěknou řádku let.

Ale abych se vrátil k tématu, ze kterého jsem malinko utekl…Skončil jsem u toho, že si myslím, že někteří lidé podporou národního týmu kompenzují svůj pocit, že národní hrdosti nedali dost... celý rok nadáváme, jsme skeptičtí, kritizujeme…Celý rok je všechno špatně…Ale u EURA, to se musíme semknout, musíme ukázat, že my jsme Češi, protože „Kdo neskáče není Čech!“, abychom v červenci, až se EURO definitivně uzavře, se mohli zase vrátit do svých starých kolejí.

Na Euro se podívám, budu sledovat zápasy nejen českého týmu v klidu svého domova, vzdálen od těchto jevů. Ale už teď se těším, až začátkem nového fotbalového ročníku si půjdu do kotlíku Viktorie Žižkov zafandit na českou fotbalovou ligu…Tam, na stadionech Gambrinus ligy, jsou pro mne skuteční fotbaloví fanouškové a to bez rozdílu klubové příšlušnosti….Ne ta pomalovaná tlupa na náměstí, vyvolávající jméno Milana Baroše bez toho aby věděli v jakém klubu vůbec na jaře hrál.


0 Comments:

Okomentovat

<< Home